ABN AMRO is begonnen met het actief terugbetalen van ondernemers die een rentederivaat bij de bank hadden aangeschaft. Dat blijkt maandag uit een brief van het advocatenkantoor van ABN AMRO die RTL Z heeft ingezien.

Naar schatting kost de stap de bank vele miljoenen euro’s. De compensatie betreft de opslag op de rente die leidde tot extra en onverwachte kosten.

ABN laat in een reactie weten dat de bank al een aantal maanden bezig is met het compensatieproces. Een woordvoerder wil niet zeggen hoeveel ondernemers worden terugbetaald en om hoeveel geld het gaat.

De bank heeft vorig jaar in totaal ruim een half miljard euro opzij gezet voor meerdere zaken. Daarbij heeft ABN 6000 derivatendossiers van 4500 mkb-klanten opnieuw beoordeeld.

ABN Amro: vergoeding voor MKB’ers met rentederivaat

Of ondernemers een vergoeding krijgen, wordt per geval bekeken. Volgens de zegsman was slechts bij een klein deel sprake van een opslagverhoging, en daarvan zou de voorlichting aan de klant slechts bij een beperkt aantal niet op orde zijn geweest.

De ondernemers die een rentederivaat aanschaften, deden dat om renteschommelingen af te dekken. Door de sterke rentedaling viel dat echter nadelig uit, maar ABN had ook allerlei bepalingen in de voorwaarden van het product ingebouwd die voor klanten nadelig waren. In november kreeg een ondernemer van het gerechtshof in Amsterdam gelijk in een zaak tegen de bank.

Herbeoordeling renteproducten slepend dossier

Afgelopen december bleek dat banken de herbeoordeling van aan bedrijven verkochte rentederivaten moeten overdoen. De banken, maar ook toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM), hebben bij de evaluatie van de omstreden beleggingsproducten steken laten vallen.

Zes betrokken banken en de AFM beloofden eerder dat alle dossiers rond aan het midden- en kleinbedrijf verkochte rentederivaten voor het einde van 2015 opnieuw zouden zijn beoordeeld. Die deadline is niet gehaald, omdat de banken volgens de AFM hun werk niet goed hebben gedaan. Zo zouden ze te weinig aan het belang van de klanten hebben gedacht.

Toezichthouders van de AFM maakten zelf echter ook fouten bij de controle van de herbeoordelingen. De toezichthouder heeft daarom stevig ingegrepen in dit proces, onder meer met de instelling van een speciale ‘taskforce’ onder leiding van het bestuur van de AFM.

Daarnaast is een onafhankelijk onderzoek ingesteld naar de fouten die bij de AFM zijn gemaakt en wordt gekeken of er externe partijen kunnen worden ingezet om het correcte verloop van de evaluaties bij banken te garanderen.

Zowel de grote Nederlandse banken als de AFM ijn verantwoordelijk voor het mislukken van de beoordeling van zogeheten rentederivaten die banken aan 17.000 mkb-bedrijven hebben verkocht, zei minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën afgelopen december in een reactie. Slachtoffer daarvan zijn de ondernemers die nu langer moeten wachten op compensatie of op een andere oplossing.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl